Dit jaar is het voorlaatste jaar dat de Dutch Grand Prix in Zandvoort gehouden wordt. Na 2026 verdwijnt de Formule 1 uit Nederland. De organisatie zegt te willen stoppen op het hoogtepunt.
Het zal niet aannemelijk zijn dat er weer een F1 naar Nederland komt. De Arabische landen geven miljoenen uit aan de koningsklasse. Daarnaast heeft de organisatie vooral landen in Afrika en Azië op het oog. Maar stel dat ’s werelds grootste autosportevenement toch terugkeert in Nederland, dan mag het naar Assen komen.
Even een paar feiten over het TT Circuit: daarop wordt al honderd jaar een Grand Prix gehouden. Maar dan in een heel andere tak van sport: het motorrijden. Naast dat circuit is het ook decor geweest voor kampioenschappen superbike en motorcross. Maar ook een klein stukje formuleracing. Omwille van deze geschiedenis was Assen in 2018 in de race voor de Dutch GP: het was zelfs zo dat het stand-by stond, mocht Zandvoort de organisatie niet rond krijgen. Toch werd het Zandvoort.
Het is begrijpelijk dat Assen het niet is geworden. Het circuit is sterk, maar niet geschikt genoeg voor F1-auto’s. De bochten en rechte stukken zijn vloeiender en minder uitdagend. Het helpt niet mee dat Assen in een stedelijk gebied ligt, waardoor relevante voorzieningen zoals hotels ook minder present zijn. En Assen mag weliswaar een motorsportgeschiedenis hebben; het heeft geen lange autosportgeschiedenis. Oudere autosport-minnende Nederlanders kunnen zich de winsten van Niki Lauda en Jan Lammers in Zandvoort herinneren. Zo’n geschiedenis heeft het Drentse circuit niet. Geschiedenis was een belangrijke motivatie voor FOM en FIA om Zandvoort wél te kiezen.
En toch … zou het niet ondenkbaar zijn. Want in vergelijking met Assen is het Arabisch Schiereiland nieuw op Formule 1-gebied. Zij moesten zelfs hele banen doen verrijzen. Het Jeddah Corniche Circuit in Saoedi-Arabië is zelfs geen half decennium oud en toch F1-klaar. Oudere circuits waren voor aanvang van deelname ook ongeschikt. In Barcelona konden coureurs moeilijk inhalen. De Oostenrijkse Red Bull Ring moest qua veiligheid en techniek ook verbeterd worden (zelfs in 2024 qua track limits). En toch is het met deze circuits goed gekomen. En hebben zij een plek in de F1-kalender.
Als Assen de lay-out zou aanpassen voor meer inhaalmogelijkheden, en de veiligheid een boost zou geven (zoals uitloopzones), zou zij ook klaar zijn voor een serie Grands Prix. De hypothetische Grote Prijs van Assen zal in het noorden van Nederland plaatsvinden. Treinnetwerken en snelwegen zijn dichtbij. Voor Duitsland en Scandinavië is het dus makkelijk te bereiken. De Drentse stad kan de evenementenervaring van het motorsportbroertje meenemen. Ook Moeder Natuur is tevreden: de duinen in Noord-Holland kregen qua geluid en stikstof veel te verduren. Zo’n 6000 kilo per jaar, al was dat in reguliere situaties veel hoger. Assen heeft daarmee minder problemen.
Het enige wat nog resteert: de wil van het TT Circuit Assen en een ijzersterke lobby.